#StackBounty: #drivers #graphics #20.04 #amd-graphics #matlab How do I fix poor performance in Matlab with an AMD R5 M330 GPU?

Bounty: 500

I’ve just upgraded to ubuntu 20.04 from 19.10.

The “problem” is while checking that the programs that I use daily are working, I find that Matlab gives me this error

javax.media.opengl.GLException: X11GLXDrawableFactory - Could not initialize shared resources for :0....

For fix it I have to double click on the icon -> open with dedicated GPU.

But now when I create a graph or a surf with Matlab, they become “poor quality and laggy “. In other words, they aren’t as they were in the 19.10

I have the suspicion that my GPU isn’t used at all. I have the impression that only the intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] is working

Some info

lspci | grep -E ‘VGA|Display|3D’

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Skylake GT2 [HD Graphics 520] (rev 07)

01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / Radeon 520 Mobile] (rev 83)

lshw -c display | grep driver

configuration: driver=i915 latency=0

configuration: driver=radeon latency=0

LC_ALL=C lspci -v | grep -EA10 "3D|VGA" | grep 'prefetchable'

Memory at a0000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]

Memory at 90000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]

Why not in list the 2gb?

Let me know if there are other info that i could give.

[ plus question: when i watch video on youtube or shared screen on skype or similar i find a the high cpu usage ( 40 – 50 % ) and the fans start spinning hard ]


Get this bounty!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.