#StackBounty: #sound #kernel #alsa #hdmi No HDMI audio device on intel_snd_hda (Ubuntu 20.04)

Bounty: 100

I have a home server that I want to use as a media server.

But when I connect to a TV, there is no sound.

I’ve tried to update to latest available kernel, and also switch kernel module snd-hda-intel to generic. This fixes issues with no sound device, and now 3.5 jack works, but still no HDMI.

Some extra info:

inxi

System:    Kernel: 5.13.13-051313-generic x86_64 bits: 64 Console: tty 1 
           Distro: Ubuntu 20.04.3 LTS (Focal Fossa) 
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: Z590M-ITX/ax serial: M80-E1004401592 UEFI: American Megatrends LLC. v: P1.00 
           date: 01/11/2021 
Audio:     Device-1: Intel driver: snd_hda_intel 
           Sound Server: ALSA v: k5.13.13-051313-generic

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: Generic Analog [Generic Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

videocard info (it is integrated GPU in i5-10400):

Intel Corporation Device 9bc8 (rev 03)

  *-display UNCLAIMED       
       description: VGA compatible controller
       product: Intel Corporation
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 03
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pciexpress msi pm vga_controller bus_master cap_list
       configuration: latency=0
       resources: memory:a0000000-a0ffffff memory:90000000-9fffffff ioport:4000(size=64) memory:c0000-dffff


Get this bounty!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.